wtorek, 12 listopada 2013

Marynowany czosnek w chilli

Właściwości czosnku znali już starożytni Egipcjanie  Podczas wojen polowi lekarze stosowali go do odkażania ran. Do dziś używany jest w leczeniu grzybicy, gruźlicy i nadciśnienia krwi, nie wspominając o przeziębieniach i kaszlu  i podobno jest świetnym afrodyzjakiem.




Czosnek kocham nie wyobrażam sobie żadnej potrawy bez tej cudownej przyprawy... nadaje sie prawie do każdego dania a czosnek marynowany świetnie pasuje do różnego rodzaju sałatek, wędlin. 


Składniki: na słoik poj. 300ml
16 główek czosnku
100 ml. wody
100 ml. octu
2 łyżki cukru
1 łyżka chilli
1 liść laurowy

Wodę , ocet liść laurowy oraz cukier doprowadzamy do wrzenia dodajemy chilli i gotujemy przez 10 min.
Obrane ząbki czosnku układamy w słoiku i zalewamy octem. i mocno zakręcamy
Przez 10 min. gotujemy słoik do góry nogami w wodzie.







7 komentarze :

  1. świetny jest też tak robię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny musi być :) Podobny czasami kupuję, chyba jednak powinnam zrobić sama :) Choć i tak najbardziej lubię świeży albo pieczony :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny przepis na marynowany czosnek, który możemy wykorzystać do wzbogacenia smaku różnych potraw. Bardzo ładne zdjęcia. Pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Co kraj, to inne składniki, ale ważny efekt, prawda? Polecam wypróbowanie czosnku po koreańsku

    OdpowiedzUsuń
  5. sebi159436/03/2014

    Hej. Właśnie zrobiłem 4 słoiki czosnku wg twojego przepisu,ale nie miałem chili więc dodałem paprykę ostra.... Ciekawe jak będzie smakował. Nie napisałaś ile czasu musi stać, by go można skonsumować:)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja otworzylam dopiero po 2 miesiacach to byl jeszcze lekko twardy ale juz aromatyczny i nie tak intenswnyw smaku...

      Usuń
  6. Ze starego czosnku wychodzi lekko twardawy, z młodego, dostępnego teraz też jest chrupiący, ale mniej :)
    Mówiąc twardawy nie mam na myśli, że twardnieje bardziej niż surowy ;)
    Zajadam się oboma, starym i nowym.
    Odkryłem niedawno, że taki marynowany czosnek świetnie się sprawdza z ogórkami świeżymi. Pokrojone w plastry ogórki zalewamy płynem z marynaty czosnku z dodatkiem sosu sojowego. Odstawiamy na 15 minut. Płyn zlewamy(przybędzie go, ogórki puszczą sok), a ogórki posypujemy posiekanym, marynowanym czosnkiem. Do kanapek bomba, do obiadu też :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję że poświeciłeś chwile czasu by dobrnąć do końca postu ;) Jeśli Ci się podobało to pozostaw po sobie jakiś ślad....A odwiedzę Cię i ja ;*

© Na Końcu Języka , AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena