poniedziałek, 26 stycznia 2015

Słodka Chałwa

Dawno tu nic nie publikowałam, zajmuje się głównie swoim osobistym blogiem BlondynkaPrzedTrzydziestką...ale gdy tylko goście się pojawiają to i przepis również ;)

Dzis zapraszam na ciasto bbaaaardzo słodkie

Składniki:


Biszkopt:

6 jajek, 
szkl. drobnego cukru do wypieków, 
cukier waniliowy, 
płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 
łyżka mąki pszennej, 
3 budynie waniliowe bez cukru (40g każdy). 

5 łyżek kakao


Krem: 
2 budynie waniliowe lub karmelowe bez cukru (40g każdy), 

3 szkl. mleka, 
250g margaryny lub masła, 
300g chałwy waniliowej, 



Kakao lub czekolada do posypania wierzchu ciasta
1 słoiczek około 400 ml. dżemu z czarnej porzeczki 

Białka ubić z cukrem na sztywno, dodawać po jednym żółtku. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sproszkowany budyń. Ciasto przelać do przygotowanej blaszki o wym. 22x33cm. Piec ok.35-40 min w 180st.

2,5 szkl. mleka zagotować. W reszcie rozrobić budynie, wlać na gotujące się mleko. Gotować, aż zgęstnieje. Masło lub margarynę utrzeć na puch, dodawać na przemian po łyżce przestudzonego  budyniu i po odrobinie pokruszonej chałwy. Zimne ciasto przekroić. Na pierwszy blat ciasta nakładamy cały słoiczek dżemu, następnie większą część masy. Na wierzchu rozsmarować resztę kremu. Posypać startą czekoladą lub kakao.. Przechowywać w lodówce.
Najlepiej smakuje gdy po leżakuje całą noc w lodówce..








1 komentarze :

  1. ooo ciekawy przepis;) Smakowicie wygląda;) Ja zapraszam na ''JOJO BABCI BASI'' WG ANASTAZJI mega miodowe ciacho do kawy;) pozdrawiam
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2015/01/jojo-babci-basi-wg-anastazji.html

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję że poświeciłeś chwile czasu by dobrnąć do końca postu ;) Jeśli Ci się podobało to pozostaw po sobie jakiś ślad....A odwiedzę Cię i ja ;*

© Na Końcu Języka , AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena