niedziela, 6 kwietnia 2014

Quiche po chłopsku

W piękna niedziele słoneczna i cieplutką po odbyciu długiego spaceru po lesie z pieskiem, trzeba było przygotować obiad, dziś bardziej zmyślą o chłopaku czyli z boczkiem.

Zainspirowana bardzo ciekawym przepisem, który znalazłam na wspaniałym blogu Potrawy Półgodzinne postanowiłam dziś przygotować Quiche, które wyjątkowo lubię...Spód całkowicie bezglutenowy więc dla mnie idealny..z dużą ilością warzyw no i na deser boczek tylko dla Niego ;)


Składniki:

Na ciasto:
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka mąki u mnie gryczana
4 łyżek mleka
3 łyzki oleju
1 jajko
sól


Farsz:

1/2 cukinii
5 pieczarek
3 ząbki czosnku
1 papryczka chili
3 łyżki kukurydzy
3 łyżki groszku
5 plasterków boczku 
Przyprawy

Masa jajeczna:

2 jajka
2 duże łyżki śmietany
3 łyżki mleka
2 ząbki czosnku rozdrobnione
100 gram, startego sera

Wykonanie:

Kasze jaglaną gotujemy. Już ostudzoną miksujemy w blenderze razem z jajkiem na gładką masę..Dodajemy mąkę, olej, sól i wszystko razem zagniatamy, w razie gdyby ciasto nie dało się ładnie ugniatać dodajemy mleko..Ciasto wyrabiamy okolo 5 minut.
Następnie blaszkę wykładamy ciastem bardzo dokładnie by przylegało do brzegów. Pieczemy około 5 minut w tem. 180-200 stopni

Boczek smażymy na patelni aż będzie bardzo chrupiący i praktycznie pozbawiony tłuszczu.
Cukinie i pieczarki podsmażamy z dodatkiem czosnku i chilli do momentu całkowitego wyparowania wody.


Składniki na masę jajeczną mieszamy wszystkie ze sobą.

Na upieczony spód układamy wszystkie warzywa zalewamy masą jajeczną i na wierzch układamy upieczony boczek.

Całość zapiekamy około 15 min w tem 180-160 stopni.









Smacznego!!!

15 komentarze :

  1. wygląda bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha, uwielbiam takie potrawy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak zgadzam sie z Toba ja rowniez przepadam...;)

      Usuń
  3. robiłam niedawno na cieście drożdżowym, ale Twoja wygląda przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj brakuje mi ciast drozdzowych odkad jestem na diecie bezglutenowej...a z mąk bezglutenowych jeszcze nie odkrylam pysznego ciasta drozdziowego...:P

      Usuń
  4. Czytam juz dluuugiii czas Twojego bloga:)
    Ale dzisiaj zaproaszam do mnie na rozdanie 300 zl na ciuchy :)

    http://beslimuk.blogspot.co.uk/2014/03/rozdaje-300-zl-na-zakupy.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno zapoznam sie z Twoim blogiem ;* pozdrawiam

      Usuń
  5. kolorowo i smacznie i ten chrupiącyboczuś

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam :), o boczek byłaby walka ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję że poświeciłeś chwile czasu by dobrnąć do końca postu ;) Jeśli Ci się podobało to pozostaw po sobie jakiś ślad....A odwiedzę Cię i ja ;*

© Na Końcu Języka , AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena