piątek, 6 grudnia 2013

Placuszki ziemniaczano- marchewkowe z olejem rzepakowym

Kocham placki ziemniaczane...ale panuje taka wichura na zewnątrz że ostatnią rzeczą na jaką mam ochotę to wyjść do sklepu...Także z kilku pozostałych jeszcze  ziemniaków zrobiłam placuszki z nutką  marchewki...I były na prawdę przepyszne...
Ostatnio dzieliłam się z wami postem odnośnie oleju i jego zastosowania w potrawach oraz sposobie ich przyrządzania...wnioski były proste do smażenia idealnie nadaje się olej rzepakowy dla przypomnienia ( tu) ...
       Olej rzepakowy nazywany jest "oliwą północy" lub też "czarnym złotem", kwitnie na żółto, a nasiona ma czarne. I to właśnie z nich tłoczy się najzdrowszy olej.
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega- 3 i dlatego powinien być częstym gościem w naszej kuchni, gdy chcemy się cieszyć jak najdłużej młodym wyglądem...





Składniki:

500 gram ziemniaków
4 sztuki marchewek
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz
5 ząbków czosnku
1/2 cebuli
Olej rzepakowy do smażenia

Marchewkę, ziemianki i cebule zetrzeć na tartce bądź szatkownicy do warzyw...
Dodać mąkę, sól, pieprz, jajko oraz przetarty czosnek...Dokładnie wymieszać...
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki...

Smacznego!!!










1 komentarze :

Dziękuję że poświeciłeś chwile czasu by dobrnąć do końca postu ;) Jeśli Ci się podobało to pozostaw po sobie jakiś ślad....A odwiedzę Cię i ja ;*

© Na Końcu Języka , AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena