poniedziałek, 28 kwietnia 2014

wegetariańskie burgery z grochu

Wegetariańskie kotleciki to jedna z tych rzeczy, które mogłaby jeść na okrągło... Milion razy lepsze od mięsnych..

Świetnie smakują z dipem czosnkowym i świeża sałatka z pomidorków...mmmmmm


Składniki:
użyłam szkl. pojemności 200 ml.

1 szklanka grochu 
1 szklanka fasoli karłowatej
1/2 cukinii
1 papryczka chilli
3 ząbki czosnku
1 bułka (bezglutenowa jeśli cierpimy na alergię)
sól, pieprz. papryka słodka
mleko do namoczenia bułki
2 jajka



Groch oraz fasolę moczymy w wodzie przez 12 godzin. Następnie gotujemy do miękkości.
Po ugotowaniu, jeszcze ciepłe  mielimy w maszynce do mięsa ewentualnie w blenderze.

Chilli, czosnek drobno siekamy, cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do grochu.

Bułkę namaczamy w mleku następnie odsączamy nadmiar mleka i dodajemy do zmielonej masy grochowej.
Dodajemy jajka, przyprawy, formujemy kotleciki i smażymy na patelni lub w piekarniku.






Smacznego....

1 komentarze :

Dziękuję że poświeciłeś chwile czasu by dobrnąć do końca postu ;) Jeśli Ci się podobało to pozostaw po sobie jakiś ślad....A odwiedzę Cię i ja ;*

© Na Końcu Języka , AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena