Żałuje , że nie przyszło mi mieszkać w jakiś tropikalnych klimatach...upały to moje środowisko naturalne ;)
Gdy słoneczko świeci całymi dniami, wszystko smakuje inaczej, zapachy są bardziej intensywne i mamy więcej ochoty do życia...
W mojej lodówce ostatnio mam nadwyżkę pomidorów, nie wiem dlaczego ale pomidory najbardziej kojarzą i pachną mi Włochami, mimo że we Włoszech nie byłam ani razu.
Absolutnym nieodzownym dodatkiem do pomidorów jest świeża bazylii i zapach czosnku...
Zawsze gdy brakuje mi słońca, energii i chęci do życia, robię sobie takie południowe śniadanko..uwielbiam ten zapach, który panuje w kuchni podczas przygotowywania.
Dlatego dziś u mnie tydzień włoski w stylu Lidla...chrupiąca bułeczka mmmm
Dlatego dziś u mnie tydzień włoski w stylu Lidla...chrupiąca bułeczka mmmm
Składniki:
2 bułki typu ciabata
2 bułki typu ciabata
Na Bruchciette:
2 duże pomidory
2 ząbki czosnku
mała dymka
mała dymka
bazylia
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Na Caprese:
2 pomidory
kulka mozzarelli
1 łyżki octu balsamicznego
Na pure z groszku:
pół szklanki groszku konserwowego
ząbek czosnku
sól, pieprz
2 jajka
Bułki kroimy na pół smarujemy oliwą z oliwek. Pieczemy w piekarniku około 10 min. w tem. 180 st
Po upieczeniu, nacieramy bułki przekrojonym na pół czosnkiem.
Bruchciette:
Pomidory kroimy na pół usuwamy gniazda z nasionami i kroimy na niewielką kostkę. Dodajemy 1 ząbek przetartego czosnku, i pokrojona dymkę i bazylię. Doprawiamy do smaku
Caprese:
Pomidory kroimy w plasterki tak jak i mozzarelle. Polewamy octem balsamicznym.
Pure z groszku:
Groszek zielony wraz z czosnkiem miksujemy, do uzyskania gładkiej masy. doprawiamy do smaku.
Na przygotowane grzanki nakładamy po kolei każdą z przygotowanych " sałatek" ;)
Smacznego!!!
Po upieczeniu, nacieramy bułki przekrojonym na pół czosnkiem.
Bruchciette:
Pomidory kroimy na pół usuwamy gniazda z nasionami i kroimy na niewielką kostkę. Dodajemy 1 ząbek przetartego czosnku, i pokrojona dymkę i bazylię. Doprawiamy do smaku
Caprese:
Pomidory kroimy w plasterki tak jak i mozzarelle. Polewamy octem balsamicznym.
Pure z groszku:
Groszek zielony wraz z czosnkiem miksujemy, do uzyskania gładkiej masy. doprawiamy do smaku.
Na przygotowane grzanki nakładamy po kolei każdą z przygotowanych " sałatek" ;)
Smacznego!!!
Jak kolorowo i smacznie ;D
OdpowiedzUsuńpyszne kanapki:)
OdpowiedzUsuńmmm ... wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń