czwartek, 14 listopada 2013

Razowe Ruskie

Kochani czasami każdy z nas ma lenia, zawsze gdy  mam ochotę na pierogi ruskie a własnie w tym czasie kompletnie nie chce mi się ich robić to przyrządzam oszukane ruskie czyli naleśniki z nadzieniem od pierogów...
Tym razem ciasto zrobiłam z mąki żytniej razowej i wyszło przepyszneeeee...Ostatnimi czasy bardzo sie przekonuje do mąk innych niż pszenne .






"Razowe znacznie bardziej zdrowe
Białko znajduje się w warstwie aleuronowej bielma. Im mniejsza część tej warstwy jest w trakcie przemiału usuwana, a tak dzieje się w przemiału razowego, tym zawartość białka w mące i wypieczonym z niej pieczywie jest większa.
Pieczywo razowe zawiera także więcej błonnika. I znów im wyższy wyciąg mąki, tym zawartość błonnika zwiększa się. Mąki bardzo jasne, czyli z niskiego przemiału, mogą zawierać tylko śladowe ilości tego cennego dla naszego zdrowi składnika.
Zawartość składników mineralnych oraz witamin jest znaczne wyższa w łusce, warstwie aleuronowej i w zarodku niż w skrobiowej części bielma. Skutek jest oczywisty. Pieczywo wypiekane z mąki razowej lub sitkowej jest znacznie bogatsze w składniki mineralne i witaminy, niż pieczywo z mąki o niższym wymiale. Zarówno w mące żytniej jak i pszennej wraz ze wzrostem wyciągu wzrasta zawartość potasu, magnezu i żelaza.


Przyszedł czas na kalorie. Składnikiem decydującym o energetycznej mąki jest skrobia. Gromadzi się ona w wewnętrznej części ziarna zbóż czyli w skrobiowej części bielma. Dlatego w mąkach jasnych, które powstają w efekcie przemiału właśnie tej części ziarna i odrzuceniu wszystkich innych oraz w pieczywie z tej mąki, skrobia jest głównym składnikiem. Białe pieczywo jest zatem kaloryczne. Ciemne zawiera znacznie mniej skrobi, mniej tuczy."

Składniki:

Na ciasto:

1 szkl. mąki żytniej razowej około 250-300ml.
2 jajka
500ml. mleka 
sól

Farsz:

500 gram ziemniaków
kostka sera pół tłustego
2 cebulki
olej do smażenia
pieprz, sól
2 ząbki czosnku

Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy razem..odstawiamy na 10 min. po tym czasie smażymy naleśniki stosunkowo cienki.

Farsz:

Ziemniaki gotujemy solimy, po ugotowaniu rozgniatamy. Do patelni nalewamy olej i jeszcze na zimny wyciskamy czosnek...chwile podsmażamy a następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy aż cebula się zarumieni. Dodajemy do do ziemniaków. do przestudzonych ziemniaków dodajemy ser i wszystko razem jeszcze raz tłuczkiem do ziemniaków rozdrabniamy.

Na naleśniki nakładamy farsz i formujemy albo kwadraciki albo ruloniki...


Smacznego!!!







2 komentarze :

  1. świetny pomysł, jakoś nigdy nie wpadłam na takie wykorzystanie farszu z ruskich:) a w końcu tak go lubię:) dobry pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam...wyprobuj koniecznie ja tez uwielbiam farsz ale nie zawsze mam tyle czasu zeby lepić pierogi ;)

      Usuń

Dziękuję że poświeciłeś chwile czasu by dobrnąć do końca postu ;) Jeśli Ci się podobało to pozostaw po sobie jakiś ślad....A odwiedzę Cię i ja ;*

© Na Końcu Języka , AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena