Tym razem ciasto zrobiłam z mąki żytniej razowej i wyszło przepyszneeeee...Ostatnimi czasy bardzo sie przekonuje do mąk innych niż pszenne .
"Razowe
znacznie bardziej zdrowe
Białko znajduje się w warstwie aleuronowej bielma. Im mniejsza część tej
warstwy jest w trakcie przemiału usuwana, a tak dzieje się w przemiału
razowego, tym zawartość białka w mące i wypieczonym z niej pieczywie jest
większa.
Pieczywo razowe zawiera także więcej błonnika. I znów im wyższy wyciąg
mąki, tym zawartość błonnika zwiększa się. Mąki bardzo jasne, czyli z niskiego
przemiału, mogą zawierać tylko śladowe ilości tego cennego dla naszego zdrowi
składnika.
Zawartość składników mineralnych oraz witamin jest znaczne wyższa w
łusce, warstwie aleuronowej i w zarodku niż w skrobiowej części bielma. Skutek
jest oczywisty. Pieczywo wypiekane z mąki razowej lub sitkowej jest znacznie
bogatsze w składniki mineralne i witaminy, niż pieczywo z mąki o niższym wymiale.
Zarówno w mące żytniej jak i pszennej wraz ze wzrostem wyciągu wzrasta
zawartość potasu, magnezu i żelaza.
Przyszedł czas na kalorie. Składnikiem decydującym o energetycznej mąki
jest skrobia. Gromadzi się ona w wewnętrznej części ziarna zbóż czyli w skrobiowej
części bielma. Dlatego w mąkach jasnych, które powstają w efekcie przemiału
właśnie tej części ziarna i odrzuceniu wszystkich innych oraz w pieczywie z tej
mąki, skrobia jest głównym składnikiem. Białe pieczywo jest zatem kaloryczne.
Ciemne zawiera znacznie mniej skrobi, mniej tuczy."
Składniki:
Na ciasto:
1 szkl. mąki żytniej razowej około 250-300ml.
2 jajka
500ml. mleka
sól
Farsz:
500 gram ziemniaków
kostka sera pół tłustego
2 cebulki
olej do smażenia
pieprz, sól
2 ząbki czosnku
Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy razem..odstawiamy na 10 min. po tym czasie smażymy naleśniki stosunkowo cienki.
Farsz:
Na naleśniki nakładamy farsz i formujemy albo kwadraciki albo ruloniki...
Smacznego!!!
świetny pomysł, jakoś nigdy nie wpadłam na takie wykorzystanie farszu z ruskich:) a w końcu tak go lubię:) dobry pomysł:)
OdpowiedzUsuńpolecam...wyprobuj koniecznie ja tez uwielbiam farsz ale nie zawsze mam tyle czasu zeby lepić pierogi ;)
Usuń