środa, 23 kwietnia 2014

Mleko skondensowane słodzone domowe

Kochani chyba każdy kocha od czasu do czasu "dossać" się do puszeczki słodziuchnego mleczka...I każdy wie że nie jest to tania przyjemność, ale oczywiście wszystko da się zrobić w domowym zaciszu...Na słodzone mleczko również jest przepis i oto on:

Składniki:
 w przepisie użyłam szklanki pojem. 250 ml.

3 szklanki mleka 
1 1/2 szklanki cukru
2 łyżki masła


Mleko oraz cukier smażę razem na patelni, na małym ogniu około 1 godziny od czasu do czasu mieszając, natomiast na dużym około 30m min. i mieszamy ciągle by mleko się nie przypaliło... Gdy już mleko zgęstnieje dodajemy maslo i mieszamy około 5 minut. Studzimy i Smacznego!!!










25 komentarze :

  1. Anonimowy4/23/2014

    obliczałaś może wartości ożywcze? Dużo różni się od sklepowego mleka?
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wartość odżywczą zaraz oblicze...co do smaku to nie czuje większej różnicy, dla mnie baaaardzo dobre...Jeśli będziemy podsmażać dłużej to konsystencja będzie już krówek ciągutek...http://kulinariada.blogspot.com/2014/02/mordoklejki-bezglutenowe.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowy7/29/2015

      Witam. Dostaję informację, że powyższy blog już nie istnieje :( Czy można dostać przepis na "Krówki"? Dziękuję

      Usuń
    2. Anonimowy7/29/2015

      Witam. Dostaję informację, że powyższy blog już nie istnieje :( Czy można dostać przepis na "Krówki"? Dziękuję

      Usuń
  3. boże Boże Bozeeeeeeeee ;) daj daj dajjjjjjjjjj uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja chce krówki ciągutkiii :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. to koniecznie zapraszam pod ten lin na puszne mordoklejki http://kulinariada.blogspot.com/2014/02/mordoklejki-bezglutenowe.html

    OdpowiedzUsuń
  6. dziękuję za ten post! nie raz zapomniałam kupić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. To kupne raczej omijam, wszystko co w puszkach drażni mój żołądek i dlatego zapisuję Twój przepis:) jak dla mnie rewelacja:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Sylwio, ile to mleko można przechowywać w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
  9. To genialny pomysł. Świetnie to zrobiłaś. Oczywiście, że używam takiego mleczka, ale jak już zrobię takie domowe, to...ummm, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. domowego to ja jeszcze nie robiłam, świetny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny pomysł ;-) Biegnę podpatrzeć pomysł na krówki, bo u mnie uwielbia je cała rodzinka!

    OdpowiedzUsuń
  12. Domowe mleko skondensowane i najlepsze. Nie wiedziałam, że to taki prosty sposób. Uwielbiam !

    OdpowiedzUsuń
  13. Fantastyczny pomysł!!!! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Super pomysł! Nie wpadłabym, że może być domowe mleko :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Anonimowy2/21/2015

    ja znam bez smażenia przepis wkłada sie do garka. wlewamy z 1 szklankom mleka i jednom szklanke cukru dodajemy ? 2-3 łyżki masła gotujemy . po gotowaniu dodajemy jednom łyżeczke mleka w proszku gotujemy 20 min .włala bendzie żadkie ale jak ostygnie bendie lepiej smakowało i jednolita konsystencja .i gitara .

    OdpowiedzUsuń
  16. Witaj. Przypadkowo trafiłam na Twój blog szukając przepisu na mleczko słodzone zagęszczone a tu proszę - piękny blog z super przepisami i z podobną templatką :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  17. Anonimowy3/29/2015

    Co to za cholerny przepis? mleko mi wykipialo na duzym gazie i pol kuchni oblepione w cukrze

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mleko z cukrem nie jest w stanie wykipiec...także proponuje dostosować się do przepisu...praktyka czyni mistrza...

      Usuń
  18. Anonimowy3/29/2015

    zrobilam tak jak w przepisie, mleko plus cukier, na malym gazie bylo w porzadku a jak zwiekszylam po godzinie to mleko momentalnie wykipialo ...

    OdpowiedzUsuń
  19. w przepisie jest napisane że na małym ogniu smażymy godzinę, a na dużym pół godziny...duży płomień nie jest równy maksymalnemu, ale jeśli widzisz że coś się za mocno smaży czy jak w tym wypadku kipi to automatycznie zmniejsza się moc kuchenki... wszystko jest kwestią nauczenia metodą prób i błędów, jajecznicę tez nie wszyscy potrafią zrobić...

    OdpowiedzUsuń
  20. Anonimowy3/30/2015

    hmm ... to jednak mleko z cukrem jest w stanie wykipiec ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Anonimowy8/04/2015

    Mam 13 lat, trafiłam przypadkowo na twój blog. Mleko wyszło znakomicie, więc nie wiem w czym ludzie widzą problem. Mi się udało, bez żadnego wykipianego mleka. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  22. przepis na krówki dostępny jest tu http://nakoncu-jezyka.blogspot.com/2014/02/mordoklejki-bezglutenowe.html

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję że poświeciłeś chwile czasu by dobrnąć do końca postu ;) Jeśli Ci się podobało to pozostaw po sobie jakiś ślad....A odwiedzę Cię i ja ;*

© Na Końcu Języka , AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena