Składniki: w przepisie użyłam szklanki pojemności 300 ml
1 i 1/2 szklanki maki ryżowej
3/4 szklanki maki kukurydzianej
1 szklanka mleka
1/2 szklanki wody gazowanej
1 jajko
sól
olej rzepakowy do smażenia
200 gram szpinaku u mnie mrożony
1 łyżka masła
3 ząbki czosnku
2 dość grube plastry sera feta
200 gram twarożku
100 gram sera żółtego
1 opakowanie sera topionego
mała śmietana 12%
1/2 szklanki bulionu
1/2 cukinii podsmażonej
Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy razem odstawiamy na 20 minut. po tym czasie jesli ciasto będzie za rzadkie dodajemy trochę maki natomiast jeśli za gęste dodajemy mleko. Smażymy na oleju cienkie naleśniki.
Szpinak rozmrażamy w rondelku. Wodę która powstanie podczas gotowania odlewamy dodajemy łyżkę masła oraz rozdrobniony czosnek i chwile podsmażamy. Studzimy. Po tym czasie dodajemy ser feta oraz twarożek mieszamy i wtedy opcjonalnie możemy dodać sól, oraz swoje ulubione przyprawy. ja dodałam duże ilości pieprzu i dodatkowo ząbek czosnku.
Bulion lekko podgrzewamy dodajemy śmietanę, ser topiony i energicznie mieszamy by rozpuścić serek. Pod koniec dodajemy ser żółty oraz cukinię i mieszamy ciągle aż do rozpuszczenia sera.
Fajne te naleśniki ;)
OdpowiedzUsuń