środa, 24 lipca 2013

τζατζίκι

Czym by były specjalności kuchni greckiej bez podstawowego  sosu Tzatzyki...W Polsce często modyfikowany na tzw sos czosnkowy...istnieje mnóstwo sposobów na jego przyrządzenie...
ja stosuje jeden od wielu lat, poznałam go własnie podczas pracy w Grecji i smakował mi najbardziej...




Składniki:


  • 3 łyżki jogurtu  typu greckiego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 ogórek
  • 2 ząbki czosnku duże
  • sol i pieprz

Ogórek ścieramy na tartce o grubych oczkach, odlewamy sok...do ogórka dodajemy majonez i jogurt a następnie przeciśnięty przez praskę  czosnek...doprawiamy do smaku...
Tak przyrządzony sos wkładamy do lodówki żeby sos się "przegryzł"...









1 komentarze :

  1. To jeden z moich ulubionych sosów...polecam do placków ziemniaczanych

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję że poświeciłeś chwile czasu by dobrnąć do końca postu ;) Jeśli Ci się podobało to pozostaw po sobie jakiś ślad....A odwiedzę Cię i ja ;*

© Na Końcu Języka , AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena