wtorek, 3 grudnia 2013

Daucus carota

Daucus carota – tak brzmi łacińska nazwa korzeniowego warzywa, które znamy jako korzeń marchewki.


Dziś chciałabym przedstawić wam zastosowanie marchwi w zupełnie innym kontekście niż zastosowanie kuchenne kuchenne.

Witaminy 
Korzeń marchwi poza karotenoidami (czyli prowitaminą A), alfa, beta, gamma, zawiera
dodatkowo 4-10 proc. Cukrów (m.in. glukozę i sacharozę), białko, olejek lotny, witaminy B1,
B2, B6 i C, E, H, K, PP a także minerały takie jak: wapń, żelazo, miedź, fosfor i pektyny. Jest
niskokaloryczna – 100 g marchwi to około 33-36 kcal.

Zastosowanie w medycynie:

Korzeń marchwi ma właściwości pasożytnicze, przeciwcukrzycowe, rozkurczowe, obniża poziom cholesterolu we krwi, reguluje trawienie. Zwiększa odporność i elastyczność skóry oraz błon śluzowych. Owoc marchwi działa moczopędnie, wiatropędnie, rozkurczowo na naczynia wieńcowe serca.
Marchew zapobiega degradacji i starzeniu się organizmu.

Aby w prosty sposób rozpoznać niedobory witaminy A, trzeba w pomieszczeniu, w którym
zgasiliśmy światło, mierzyć czas, jaki upłynie do momentu, aż zaczniemy widzieć w
ciemności. Jeśli czas ten przekracza 7-8 sekund wskazuje na niedobory witaminy A, jeśli
ponad 10 sekund, oznacza że niedobory są znaczne i wówczas należy zwrócić się do lekarza inne objawy niedoboru witaminy to ? gęsia skórka" - czyli nadmiernie szorstka skóra na kolanach, łokciach, ramionach
i podudziach. U kobiet z niedoborem witaminy A występują zaburzenia miesiączkowania i
płodności, a u dzieci zahamowanie wzrostu.

Zastosowanie w kosmetyce:
Marchew posiada bardzo wysoką zawartość karotenu, który to wpływa korzystnie na wzrok, wzmacnia odporność i korzystnie wpływa na stan i koloryt naszej skóry co ma duże znaczenie zwłaszcza latem podczas kąpieli słonecznych.



Domowa kosmetyka:

Maseczki z korzenia

Maseczki z marchwi poprawiają elastyczność skóry i gładkość. Wskazana jest dla cery przetłuszczającej się, zanieczyszczonej, bladej i zwiotczałej


Tonik marchewkowy:
Jak zrobić domowy tonik marchewkowy? Wymieszaj sok z marchewki z sokiem z ogórka w stosunku 1:1 i przemyj płynem twarz, a następnie spłucz ją letnia wodą.

Maseczka dla cery suchej:
Jeśli potrzebujesz maseczki do skóry suchej, wymieszaj utartą marchew (2 łyżki) z łyżką oliwy. Nałóż papkę na twarz i zmyj ją po 15 minutach. Cera będzie nawilżona i odżywiona.

Maseczka odżywcza:
Chcesz stworzyć maseczkę odżywczą? Wymieszaj marchewkę z żółtkiem jaja przepiórczego i łyżką oliwy. Zmiksuj składniki i wsmaruj miksturę w twarz. Po 20 minutach zmyj resztki letnią wodą.

Maseczka rozświetlająca:
Surówka młodości to utarta marchew z łyżeczką soku z cytryny i odrobiną oliwy. Taka marchewkowa maseczka sprawi, że będziesz miała promienną cerę w pięknym odcieniu.

1 komentarze :

  1. duża dawka ciekawych informacji, w sumie nigdy nie pomyślałam żeby używać marchwi do maseczek itp. Zazwyczaj mówi się w tym kontekście o ogórku, awokado, kiwi itp,

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję że poświeciłeś chwile czasu by dobrnąć do końca postu ;) Jeśli Ci się podobało to pozostaw po sobie jakiś ślad....A odwiedzę Cię i ja ;*

© Na Końcu Języka , AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena