wtorek, 22 kwietnia 2014

Poświąteczne Sprzątanie Organizmu- Usuwamy Toksyny

Świętą, Święta i po świętach...Dużo stresu,przygotowań, radosne chwile w rodzinnym gronie, dla naszych organizmów to duże przeciążenie bo Święta to czas bogato zastawionych stołów, ogrom różnych wspaniałych potraw nie koniecznie zdrowych i lekkostrawnych ale przecież Świętujemy tylko dwa razy w roku ;)
Dodatkowo czas w którym przyszło nam funkcjonować tez nas nie oszczędza gwałtowny rozwój technologii przemysłowej niesie ze sobą zanieczyszczenia. do tego sztuczna i pełna konserwantów żywność modyfikowana i po granice  wypełniona ulepszaczami...trucizny oraz toksyny przenikają do organizmu, kumulują  i mocno go obciążają oraz powodują choroby i rożnego rodzaju dolegliwości.







.Źródła toksyn:

  • przetworzone produkty spożywcze i zawarte w żywności konserwanty, sztuczne aromaty i barwniki, (dlatego patologiczne przejadanie się, czyli spożywanie pokarmów w ilości, której organizm nie jest w stanie wykorzystać, oprócz gromadzenia tkanki tłuszczowej, nasila zatrucie ustroju)
  • domowe detergenty (chemikalia do sprzątania domu i prania)
  • powietrze (spaliny, dym tytoniowy)
  • używki (alkohol, papierosy, narkotyki)
  • woda pitna
  • leki syntetyczne, w tym przeciwbólowe, antybiotyki i szczepionki
  • obecność pasożytów wewnątrz organizmu, które wydalając toksyny zaburzają funkcjonowanie całego ustroju m.in. układu immunologicznego
  • zaburzenia organizmu np. stres czy gorączka




Detoksykacja to zespół reakcji biochemicznych przekształcających toksyczne substancje w mniej groźne cząsteczki łatwe do wydalenia z komórki. Kluczowym narządem w tym procesie jest
Wątroba
której prawidłowe funkcjonowanie najczęściej zaburzająbłędy żywieniowe polegające na nadmiernym spożyciu:
- oczyszczonych produktów skrobiowych, zwłaszcza białej mąki
- cukru rafinowanego
- tłuszczów nasyconych i tłustego mięsa
- alkoholu i innych używek
Dodatkowym obciążeniem wątroby są występujące w żywności zanieczyszczenia chemiczne, metale ciężkie, pestycydy, azotany, azotyny, pozostałości po lekach weterynaryjnych, mykotoksyny, stosowanie leków i antybiotyków, a także ogólnoustrojowe zakażenia wirusowe. 
Jelita
Z kałem wydalane są toksyny nierozpuszczalne w wodzie, a rozpuszczalne w tłuszczach dlatego wszelkie zaburzenia pracy jelit tj. zaparcia uniemożliwiają sprawne oczyszczenie organizmu – dochodzi do intoksykacji (samozatrucie), co wtórnie wywołuje zmiany czynnościowe i morfologiczne, szczególnie w tkance tłuszczowej i może prowadzić do wielu schorzeń m.in. otyłości i zespołu metabolicznego.
Czynniki niszczące florę jelit i dobroczynne pałeczki kwasu mlekowego, prowadzące do dysbiozy, (nieprawidłowy skład flory drobnoustrojów zasiedlających jelita) i zaburzenia homeostazy (równowaga organizmu):
- antybiotyki ludzkie i zwierzęce przyjmowane z produktami zwierzęcymi
- glutaminian sodu np. z przypraw
- asparatam, czyli sztuczny słodzik znajdujący się we wszystkich napojach orzeźwiających
- sterydy i leki hormonalne
- biały cukier sprzyja rozwojowi grzyba Candida
- biała mąka i drożdże, pieczywo drożdżowe najlepiej jeść na 3 dzień po wypieku, gdyż drożdże przez 2 doby są aktywne i wrogie w stosunku do flory jelitowej
- piwo i wino
- sery pleśniowe
Nerki
Mocz odpowiada za wydalanie toksyn drobnocząsteczkowych krążących w organizmie z krwią. Głównym narządem układu moczowego są nerki wytwarzające mocz jako produkt filtracji krwi. Zakażenia bakteryjne (głównie pałeczką okrężnicy) są najczęstszym schorzeniem zaburzającym ich prawidłowe funkcjonowanie. Głównym czynnikiem o negatywnym wpływie na układ moczowy jest spożywanie dużych ilości białka zwierzęcego i nabiału przy ograniczonej podaży płynów. Wówczas wydalany mocz jest bardzo stężony i kwaśny, co sprzyja powstawaniu kamieni w drogach moczowych, które utrudniają odpływ moczu i wzmagają namnażanie się bakterii chorobotwórczych.

                  DETOKS :
FAZA WSTĘPNA powinna polegać na tzw. rozmiękczaniu organizmu, czyli nawadnianiu i rozgrzewaniu, co sprzyja wydalaniu wszystkich toksyn i stwardniałych złogów. Minimum przez tydzień zalecana jest sauna lub gorące kąpiele zakończone zimnym natryskiem oraz wysoka podaż płynów (minimum 2 litry dziennie), w tym świeże soki z kwaśnych owoców. Wstępne przygotowanie organizmu warto wzbogacić ćwiczeniami i masażami, które oprócz rozgrzania pomagają poruszyć złogi zanieczyszczeń w całym ciele.
FAZA 1. Oczyszczenie jelit i okrężnicy z pasożytów oraz zalegających toksycznych złogów przy pomocy preparatów wysokobłonnikowych (włókien pokarmowych). Błonnik nie jest trawiony – w przewodzie pokarmowym wchłania wodę i pęcznieje, dlatego przechodząc przez jelita odrywa od ich ścian i zakamarków wszystkie zanieczyszczenia na zasadzie szczotki, tym samym zwiększa objętość kału i zmienia jego konsystencję na rzadszą (eliminacja zaparć). Wygodnym i naturalnym źródłem włókien są nasiona babki płesznik i jajowatej…
Aby spotęgować czyszczące działanie błonnika do diety należy dołączyć:
+ inne, obfite źródła włókien tj. płatki owsiane, grube kasze, otręby pszenne, ciemne pieczywo
Ważne! Zwiększanie podaży błonnika trzeba przeprowadzać stopniowo, w innym przypadku grożą bóle brzucha i wzdęcia.
orzech czarny – silne działanie odrobaczające, niszczy m.in. owsiki i glistę ludzką
czosnek lub olej czosnkowy – niszczy pasożyty, grzyby i bakterie jelitowe
wyciąg z pestek grejpfruta – niszczy ponad 800 wirusów i bakterii, 100 rodzajów grzybów i pasożytów
srebro koloidalne – niszczy ponad 650 chorobotwórczych bakterii, wirusów, grzybów i pleśni
olej goździkowy – zawiera eugenol, silny antyoksydant niszczący pasożyty jelitowe, bakterie i grzyby
FAZA 2. Oczyszczanie i regeneracja komórek wątroby.W przypadku łagodnych form oczyszczania wątroby stopniowo rozpuszczających złogi najkorzystniejsze są nasiona Ostropestu plamistego oraz sokoterapia m.in. świeże soki z czarnej rzepy, buraka lub z warzyw zielonych. 
FAZA 3. Oczyszczenie nerek (i powtórne jelit), czyli przyspieszenie wydalania unieszkodliwionych przez wątrobę toksyn i metali ciężkich polega przede wszystkim na prawidłowym żywieniu bogatym w witaminy i minerały (m.in. sokoterapia) oraz na zastosowaniu ziół oczyszczających o działaniu moczopędnym, napotnym i regulującym wypróżnienia. Nie należy ich mylić z ziołami przeczyszczającymi, które wspomagają usunięcie zalegającego stolca w jelitach. Zioła odtruwające oczyszczają krew i organy wewnętrzne z toksyn – należy do nich:
- pokrzywa (ziele i korzeń)
- dziurawiec
- mięta
- skrzyp
- imbir
- zielony owies
- łopian (korzeń)
- fiołek trójbarwny
- wiązówka błotna
- tamaryndowiec
- morszczyn pęcherzykowaty
- mniszek lekarski (korzeń)
- koper włoski- cykoria (korzeń)
- koniczyna
- poziomka
- jeżówka
- czarnuszka
- kocanka (kwiat)
- kora brzozy
oprócz rodzimych ziół warto także spróbować bardziej egzotycznych:
kora lapacho – kora z południowoamerykańskiego drzewa Lapache Tecome
vilcacora (susz / proszek) – ziele indiańskie o szerokich właściwościach prozdrowotnych
Warto również stosować gotowe mieszanki ziołowe lub przygotowywać je samodzielnie według własnego gustu i smaku – przykładowe kompozycje:
Zioła mnicha na oczyszczanie – zielona herbata, pokrzywa, mięta, mniszek lekarski, rumianek, melisa
Herbata oczyszczająca Yogi Tea – lukrecja, cynamon, korzeń łopianu, imbir, mniszek lekarski, koper włoski, anyż, owoce jałowca, kolendra, kardamon, czarny pieprz, pietruszka, szałwia, goździki, kurkuma
Obecnie w profesjonalnych terapiach oczyszczających wykorzystuje się nowe, unikalne produkty:
Neera – naturalny syrop detoksykujący na bazie kanadyjskiego klonu i palm azjatyckich.
Spirulina – wyjątkowo odżywcze algi morskie, bogate źródło białka, betakarotenu i aminokwasów, przyswajalność na poziomie 85-95%!
Chlorella – glony o silnych właściwościach wiążących toksyny w jelitach i wspierających enzymy organiczne niszczące szkodliwe substancje
Jagody Acai – źródło kwasu ellagowego (silny przeciwutleniacz), wielu witamin, aminokwasów, antyoksydantów i fitosteroli
Niezbędnym elementem towarzyszącym wszystkim fazom procesu odtruwającego jest codzienne wypijanie przynajmniej 2 litrów płynów najlepiej w postaci naparów ze wspomnianych wyżej ziół, zielonej herbaty lub wysoko-zmineralizowanej wody (niegazowanej). 
Pozostałe zalecenia towarzyszące procesowi odtruwania:
- częsta wymiana szczoteczki do zębów
- właściwa higiena osobista
- unikanie zagrzybiałych i wilgotnych miejsc
- unikanie pomieszczeń o wysokim polu magnetycznym
- zakaz palenia papierosów

Generalne zasady żywieniowe w diecie oczyszczającej:
- stopniowa rezygnacja z węglowodanów z nabiału i zboża oraz białka zwierzęcego, ich gwałtowne odstawienie często kończy się omdleniami
- 5 niedużych posiłków dziennie co 2,5-3 godziny, w tym jak najwięcej dań płynnych (koktajle i zupy), które nie obciążają układu trawiennego
- każdy dzień należy rozpoczynać od wypicia szklanki rewitalizowanej wody z cytryną i posiekanym imbirem
- dużo odtruwających owoców (cytryny, jabłka, śliwki, winogrona, ananasy, grejpfruty) i warzyw (seler, buraki, kapusta, brokuły, marchew)
- min. 2 litry rewitalizowanych płynów dziennie w postaci wody mineralnej, świeżo wyciśniętych i niesłodzonych soków owocowo-warzywnych i herbatek ziołowych
- rezygnacja z kawy, mocnej herbaty, alkoholu (wódka, piwo, wino), napojów energetyzujących, produktów z wysoką zawartością soli, drożdży, cukru w każdej postaci (słodycze, miód), serów pleśniowych, orzeszków, suszonych owoców (np.rodzynki), produktów przetworzonych i zawierających konserwanty oraz gluten
- jedzenie zgodne z grupą krwi


 WSKAZANIA DO DETOKSYKACJI ORGANIZMU



- zaparcia, zaburzenia trawienne

- wzdęcia i gazy
- ból żołądka
- ból głowy, migrena
- bóle stawowe i mięśniowe
- anemia
- przewlekłe zmęczenie, brak energii i witalności
- alergie
- depresja
- biegunka
- powiększenie węzłów chłonnych
- gorączka
- częste przeziębienie, katar, kaszel
- nocne zgrzytanie zębami
- zły stan skóry, dermatozy, pokrzywka, wypryski, egzema,świąd, suchość, pękanie, trądzik, ziemista cera
- nadwrażliwość jelit, zespół jelita drażliwego
- uchyłkowatość jelit
- rozdrażnienie, nadpobudliwość nerwowa
- żółtaczka
- czerwone oczy, zmiany pod oczami, zmiana owalu twarzy
- zaburzenia snu, bezsenność
- problemy z przemianą materii, nadwaga, niedowaga, silne łaknienie
- wypadanie włosów (zatrucie jonami metali ciężkich, głównie rtęci)
- choroby reumatyczne
- nieświeży oddech, metaliczny smak w ustach
- mocno cuchnący stolec, intensywny zapach moczu
- pasożyty w kale
- hemoroidy
- sterczący brzuch
- grzybica, zakażenie grzybem Candida
- niska odporność i częste infekcje
- brak zainteresowania seksem, obniżony popęd płciowy,impotencja
- kamica
- podwyższony poziom cholesterolu i trójglicerydów
- choroby cywilizacyjne m.in. cukrzyca
- choroby nowotworowe
- planowane rozpoczęcie dodatkowej suplementacji diety witaminami, minerałami czy ziołami (wstępne oczyszczenie organizmu zwiększa ich przyswajalność i w konsekwencji efekt leczniczy)


Oczyszczanie organizmu – Giennadij Małachow
Lecznicza głodówka – G.P. Małachow
Dieta oczyszczająca wątrobę – Cabot Sandra
Surowa dieta oczyszczająca – Natalia Rose
www.leczeniepro.pl

1 komentarze :

  1. wpis rewelacja! zapisałam sobie, warto wykorzystać te informacje również w przyszłości.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję że poświeciłeś chwile czasu by dobrnąć do końca postu ;) Jeśli Ci się podobało to pozostaw po sobie jakiś ślad....A odwiedzę Cię i ja ;*

© Na Końcu Języka , AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena